Banánový chlebíček
Pokud rádi poznáváte nové gastronomické trendy a chutě, zaměřte svoji pozornost na banánový chléb. Podle tradiční australské receptury ho skupinka nadšenců peče už třetím rokem v jedné ostravské pekárničce pod názvem Bubba chléb. Recept si můžete sami vyzkoušet.
Ingredience
banán 6 kusů [4 kusy]
cukr 250 g [167 g]
máslo 200 g [133 g]
jedlá soda 2 lžičky [1,3 lžičky]
pekanové ořechy 100 g [67 g]
vejce 2 ks [1,3 kusu]
rozinky 100 g [67 g]
polohrubá mouka 300 g [200 g]
sůl 1 špetka [2/3 špetky]
mléko 200 ml [133 ml]
mletá skořice 1/2 lžičky [1/3 lžičky]
Postup
Dobře zralé banány rozmačkáme vidličkou. Máslo zlehka rozehřejeme. Vše smícháme s cukrem a jedlou sodou. Přidáme pekanové ořechy nadrobno nasekané nebo nahrubo mleté a k tomu pár rozinek.
Do řádně promíchané směsi vlijeme mléko, přidáme skořici a špetku soli, dvě celá vejce a opět promícháme. Hotové těsto je tužší konzistence než na klasickou bábovku.
Těsto dáme do vymazané a strouhankou vysypané formy (může být obdélníková, na bábovku, na srnčí hřbet nebo se případně hodí i hluboký plech). Pečeme v předehřáté troubě na 170 až 190 stupňů asi 70 minut.
Kategorie: dezert