Cuketové rizoto

Skvělé rychlé rizoto na italský způsob. Kombinace cukety, vyzrálého čedaru a slaniny ho povýší na skvostný oběd či večeři.

Ingredience

  • pro 2 porce

  • olivový olej 1 lžíce

  • cibule, oloupaná a nasekaná 1 ks

  • česnek, oloupaný a rozdrcený 1 stroužek

  • kostičky slaniny 60 g

  • rýže na rizoto (arborio, carnaroli) 125 g

  • horký zeleninový vývar 450 ml

  • velká nastrouhaná cuketa 1 ks

  • máslo 1 lžíce

  • vyzrálý čedar 2 lžíce

  • sůl

  • čerstvě namletý černý pepř

Postup

  • Na mírném ohni rozehřejte ve velké hlubší pánvi olej. Přidejte cibuli a nechte ji asi 5 minut měknout. Přidejte česnek a slaninu a smažte dalších 5 minut, dokud nezačnou hnědnout.

  • Přisypte rýži a za stálého míchání restujte 5 minut, potom přidejte 150 ml vývaru a mírně vařte dalších 5 minut. Potom přidejte dalších 150 ml vývaru a pomalu vařte, dokud se všechna tekutina neabsorbuje.

  • Přilijte zbývající vývar, přidejte nastrouhanou cuketu a vařte dalších pár minut, dokud rýže nebude měkká a krémová. Sundejte pánev z ohně, přidejte máslo a nastrouhaný sýr. Před podáváním dobře ochuťte.

  • TIP Přestože je rýže na rizoto trochu dražší než ta dlouhozrnná, v rizotu úplně změní texturu jídla a dokonale dovrší chuť jídla.

Kategorie: hlavní jídlo

Kategorie: oběd